۱۳۹۳/۰۲/۱۰

مبارزه با حوادث طبیعی در افغانستان Disaster Management in Afghanistan

مبارزه با حوادث طبیعی در افغانستان
Disaster Management in Afghanistan

چرا هر سال افغانستان را سیل می برد؟

با ابراز تسلیت به بازماندگان و آسیب دیدگان سیلاب های اخیر افغانستان میخواهم چند موضوع را در رابطه به حوادث طبیعی افغانستان یاد آور شوم برای اینکه همه ساله در کشور عزیز ما افغانستان سیلاب بعضی از مناطق را تهدید می کند و هر سال مردم بعضی از مناطق را زیانمند می سازد. من ازینکه در دیار غربت هیچ کمکی نمیتوانم، به جز اینکه در مورد این فاجعه ای بزرگ کشور بنویسم، که جان های حدود 260 تن از هموطنان ما را گرفت. درین حوادث همه ای مردم افغانستان چه در داخل کشور و چه در بیرون از کشور اندوهگین شدند و در شبکه های اجتماعی و رسانه ها تاثر و تاسف خود را ابراز کردند. تعدادی هم برای کمک شتافتند و تعدادی هم در حال جمع آوری کمک برای آسیب دیدگان اند که همه چیز خود را درین سیلاب ها از دست دادند. جای بسیار تاسف است که افغانستان همه ساله از یک نوع بحران و از یک نوع خاص حوادث رنج می برد و برای مبارزه با آن در سطوح بالای مملکت، سیاستگذاران هیچ کار قابل ملاحظه ای درین موارد انجام نمی دهند. افغانستان نظر به موقعیت خاص جغرافیایی اش، میتواند از یک تعداد حوادث خاص طبیعی که آنرا به نام بلایای طبیعی و حوادث طبیعی یاد می کنند، آسیب پذیر شود و در کشور های دیگر دنیا برای هر کدام این آسیب ها اقدامات لازم در نظر گرفته شده است و حتی یک بخش بزرگ از علوم امروزی به نام مدیریت حوادث طبیعی یا (Disaster Management) یاد می شود که در آن تنها به همین مشکلات پرداخته میشود و راه رای بیرون رفت برای هر کدام ازین مشکلات را پشنهاد می کند که متاسفانه در افغانستان هیچ اقدامی برای جلوگیری ازین حوادث طبیعی محتمل الوقوع در افغانستان نشده است تا در همکاری با هواشناسی افغانستان این نوع مشکلات پیش بینی شود، و برای جلوگیری از آسیب های احتمالی آنها اقدامات و گام های عملی برداشته شود.  

حوادث طبیعی محتمل الوقوع افغانستان کدام ها اند؟

1.                       برف کوچ
2.                       زلزله
3.                       سیل
4.                       کولاک (طوفان برفباری شدید همراه با تندباد)
5.                       طوفان سردسیری
6.                       طوفان گرمسیری
7.                       طوفان شدید گرمسیری
8.                       خشکسالی
9.                       طوفان ژاله  
10.                موج گرما
11.                گردباد
12.                آتش سوزی
13.                بیماری های همه گیر
14.                تشعشع ناگهانی نیروی خورشید
15.                انفجار اشعه گاما
16.                لغزش زمین 

چرا سیلاب ها به وجود میایند؟
سیلاب ها در کشور های مختلف دلایل مختلف دارند. این دلایل عبارتند از :
1.               باران های شدید
2.               آب شدن برف ها به سرعت زیاد
3.               سونامی
4.               باد و موج های شدید بر روی دریا ها و بحر ها
5.               ویران شدن بند های آب گردان
6.               از بین رفتن ذخایر بزرگ آب

راه های پیشگیری از سیلاب ها کدام ها اند؟

1.         ایجاد کانالیزاسیوین و آبرو ها تا از یکجا شدن آب ها در مسیر نا درست جلوگیری کند.
2.         جهت دهی کانال ها و آبرو ها در یک مسیر درست به دریا ها و نهر ها و ایجاد طرفیت برای آب در دریا ها
3.         غرس نهال ها و شاندن درخت ها در تمام مناطق تا در جذب باران کمک کند و نگذارد آب باران به صورت یک سیلاب داخل شهر ها شده و خانه های مردم را ویران کند.
4.         ایجاد ذخیره گاه های بزرگ برای نگهداری آب باران و استفاده از آن برای آبیاری در زراعت افغانستان
5.         استفاده درست از برف ها برای ذخیره سازی آنها برای آبیاری و ایجاد کانال های آبیاری برای زراعت و ایجاد بند برق های بزرگ برای ایجاد انرژی در کشور.
6.         ایجاد بند های آبگردان
7.         ایجاد دیوار های محافظتی برای مسیر دهی آب ها در سیلبر ها برای رهنمایی آب به سوی دریا ها
8.         ایجاد تیم های نجات و مبارزه با حوادث طبیعی در تمام ولسوالی های کشور تا بتوان در همچو مواقع به درستی امداد رسانی و کمک رسانی به آسیب دیدگان را آسان تر انجام داد.
9.         اجازه ندادن مردم برای خانه سازی در مسیر سیل در مناطقی که احتمال سیل آمدن بسیار زیاد است.

اگر سیلاب آمد چی کار میتوان کرد؟

1.   وقتی میدانید که باران شدید میشود، در مناطقی که درخت و سرسبزی کمتر وجود دارد و کوهستانی هم است امکان سیل آمدن بسیار زیاد است. درین صورت باید به زود ترین فرصت خانه های که در نزدیکی سیلبر هاست و در وسط دره ها قرار دارند، باید تخلیه شوند و برای نجات از سیلاب ها باید به مناطق بلند و خانه های دوستان که در بالای تپه ها وجود دارد نقل مکان کنید تا چند روزی که خطر سیل آمدن کمتر شود.
2.   به سوی مناطق بلند و تپه ها فرار کنید.
3.   اگر راه فرار ندارید، بیشتر از ساختمان های خامه و گلی دور فرار کرده و به ساختمان های بلند و ساخته شده از سمنت و مواد مقاوم مثل خشت پخته فرار کنید چون این ساختمان ها بیشتر از ساختمان ای گلی و خام مقاومت دارند. اگر هیچ امکانی وجود نداشت که فرار کنید، پس به درختی بالا بروئید که در نزدیکی شماست هرچند که هر درختی در مقابل سیلاب ها مقاومت نمی کند اما شما را تا رسیدن گروه نجات زنده نگه میدارد.
4.   اگر این کار هم امکان ندارد و درختی بلندی در نزدیکی نیست، باید به چیزهایی که میتواند روی آب شناور شود فکر کنید و روی آنها سوار شوئید تا بر روی سیلاب ها شناور شوئید. هرچند که سیلاب های افغانستان بیشتر مخلوط غلیظی  از خاک و آب است که هیچ چیزی را اجازه نمیدهد بر روی آن شناور شود اما باز هم اگر چیزی میتواند بر روی آن شناور شود، باید به همان چیز خود را نزدیک سازید.

آیا افغانستان برای پیشگیری از سیلاب ها کاری انجام داده است؟

در افغانستان هیچ کاری برای پیشگیری و یا جلوگیری از سیلاب انجام نشده است و هیچ راهی برای بهبودی وضعیت وجود ندارد چون دولت این کشور توان طرح، پلان و تطبیق هیچ پروژه ای را ندارد.

آیا مردم و دولت افغانستان توان آسیب پذیری از سیلاب را دارند؟

هرچند که دوری از سیلاب ها بسیار کار آسان است و اگر آگاهی دهی در مورد سیلاب در افغانستان بیشتر نشود و برای مبارزه با حوادث طبیعی کاری انجام نشود، عواقب آن بسیار خطرناک و زیانبار برای دولت و مردم افغانستان خواهد بود.

آیا جلوگیری از سیلاب بیشتر هزینه بر میدارد یا مقابل شدن با سیلاب؟


مبارزه و پیشگیری از حوادث طبیعی به مراتب ارزانتر از مواجه شدن با این حوادث است. اما مردم و دولت افغانستان به جای اینکه برای جلوگیری از سیلاب ها در افغانستان کاری بکنند، همیشه و هر ساله در یک فصل معین با آن مواجه میشوند، تلفات میگیرد، کودکان، مردان و زنان کشور را می کشد و زمین های زراعتی را از بین میبرد اما هیچ کسی برای جلوگیری از آن کاری نمی کند. 














هیچ نظری موجود نیست: